Wereldprimeur bij Brouwerij De Halve Maan in Brugge
31-10-2016

Op de huidige site van de brouwerij De Halve Maan in de Brugse historische binnenstad zijn al meer dan 5 eeuwen bijna onafgebroken brouwerijactiviteiten. Doorheen de jaren investeerde de brouwerij al zwaar in het leefbaar houden van deze activiteiten. In 2010 opende de brouwerij een nieuwe vestiging buiten de stad, op het industrieterrein Waggelwater, waar de zwaarste industriële activiteiten sindsdien plaatsvinden: filteren, afvullen van bier in vaten en flessen, opslag en logistiek. Toch blijft elke liter van de bekende Brugse Zot op de historische site van het Walplein gebrouwen worden.

De "Brugse Zot"

De actieve brouwerij in de Brugse binnenstad heeft een unieke erfgoedwaarde, en dit geeft aan het bier de authenticiteit en geloofwaardigheid die “Brugse Zot” als stadsbier moet hebben.  Intussen groeide de brouwerij uit tot een van de belangrijkste Brugse toeristische trekpleisters, met jaarlijks meer dan 100 000 bezoekers.

Vandaag gebeurt het transport van het bier vanuit de binnenstad naar het verwerkingscentrum op het Waggelwater met tankwagens.  Brouwerij De Halve Maan heeft  een primeur bereikt door de aanleg van een ondergrondse leiding van het Walplein tot de site op het Waggelwater. Dit zal leiden tot een sterke reductie van zware vrachtwagens in de binnenstad, en dus een verdere verbetering van de leefbaarheid rond de brouwerij.

Ondanks de stijgende productie van de laatste jaren kan Brouwerij De Halve Maan dus zorgen voor een verdere afbouw van de milieu-impact van de brouwerij in de binnenstad. Met de ondergrondse leiding zal ook de logistieke hinder in de toekomst vermeden kunnen worden.

Uniek in de wereld van het bier

Het procedé van het werken met een ondergrondse leiding is voor dergelijke toepassingen helemaal nieuw in België.  Het is een bijzonder innovatieve techniek waardoor economische groei enerzijds, en leefbaarheid anderzijds kunnen worden gecombineerd. Het voorziene tracé vertrekt vanuit het Walplein op de binnenstad, en loopt onder openbaar domein over een afstand van 3 km tot de site op het Waggelwater. 

Bron: halvemaan.be